„Малка Богородица...”*
(вечер в Страната на спомените)
Там горе, дето се вишѝ гората,
бе Родното ми село и Дома –
на три реки го плискаше водата
в едни далечни вече времена...
И селото ни беше още живо,
а уморени в края на деня
прибираха се хората щастливи,
и почваше вечерната шетня...
Оставили умората на прага
разлайваха те кучешкият хор...
А всяка дума -- мила бе и драга
в семейният им ежедневен „спор”...
Там като спомен детството остана:
с безгрижието, с щурите игри,
с величието гордо на Балкана
и с първото ми влюбване дори...
Как плака майка ми си спомням още
когато тръгнах някога в зорѝ,
а често и в безсъиието нощем
плачът ѝ чувам – а не ме корѝ...
... На „Малка Богородица” тъдява
бе храмовият празник и събор,
и циганската музика тогава
се спираше във всеки селски двор...*
А после неуморно на мегдана
извиваха се вихрени хорá,
ветрец струеше нежно от Балкана
разхлаждайки горещата игра...
Наскоро възмъжалите момчета
със новите си дрешки вечерта –
се пѐрехме съвсем като петлета --
оглеждайки момите във нощта...
...Щом с някаква носталгия внезапна
си спомних аз за селския събор,
в миг грабна ме Посоката обратна
до този вече буренясал двор...
... И грохнала в разрухата си къща,
и избелял, разкъсан некролог –
във Времето тогавашно ме връщат,
когато още вярвахме и... в Бог!...
А в селото сега стотина души
доизживяват сетните си дни,
тук--там комин полусъборен пуши
над дългите им тъжни старини...
Като в ковчег притиска ги небето,
в един живот с избодени гледци,
прокобно вият нощем ветровете
и бродници-- забравени предци...
И в рухналата черква е тъй мрачно,
камбаните ѝ вече не звучат,
че попа Бог прибра си в място злачно,
във Другият, по – ѝнък сякаш, свят...
И няма кой свещица да запали,
за здраве няма кой да прикадѝ...
...Все знаех, че е тъжно, но едва ли --
представял бях си толкоз съсипни!...
И проумях, че Времето свободно,
и новият „Демократичен свят” –
превърнали са селото ми родно
в един: „За стари хора резерват”...
* * * *
... А после ми просветна: „И държавата
объркана стоѝ на кръстопът –
не знае накъдѐ да продължава...
... Водачи няма, да я поведат!...”**
08.09.2017.
*На 08 септември е празника Рождество на Пресвета
Богородица, изветен в народния календар като
Малка Богородица. На този ден в родното ми село
Плаково,Велико Търновска област беше събора и
Храмовия празник (някога!).
**много български, китни някога села, изчезват
от картите. А след тях!?...Какво?...И градовете ли?...
И?...
© Коста Качев Todos los derechos reservados