Маски
(диалог между две "маски" на митинга)
- Да носиш маска е удобно -
зад нея ще прикриеш лесно
душа продажна и безчестна.
За триста лева е изгодно...
- Е, нужно е да си негодник...
- Ще идеш с нея на площада,
ще блъскаш хора, заграждения
и сред всеобщото презрение,
ще хвърляш камъни с наслада.
- Награда за това се пада!
- Щом мисията ти приключи,
без маска вече на лицето,
ще си пак същият несретник - (стих - 13)*
но триста лева ще получиш.
- Като добро послушно куче.
- И след като се изтъргуваш
с добре прикрито лицемерие,
ще грабнеш чуждото доверие
и "маските" ще критикуваш.
- Или встрани ще си кротуваш...
------------------------------------------------------------------------------------------
* - Имам две основателни причини да мисля, че стих - 13 е по-добре така:
" ти пак си . . . проклето " (Оставям липсващата дума на Вас)
1- В собственото си въображение сами решавате дали има цензура.
2 - Римата е с по-добра акустика.
3 - Не бих използвал точно тази, първата дума, която Ви идва на ум -
собствената ми цензура не разрешава!
© Красимир Тенев Todos los derechos reservados