Он хохочет, чтоб не зарыдать.
Максим Рилски "Хайне"
I
Клоунът каза, че ме обича.
Тръгнах нагоре, към цветния град.
Бързах към него - различен от всички -
толкова влюбен, нехаен и млад.
Той ми отвори намръщен вратата.
Гръб ми обърна - небрежен, сънлив.
Нещо си сбъркала - каза с прозявка -
не теб очаквах. /Бе страшно красив!/
Тръгнах надолу по пътя печална.
Чух женски смях и потръпнах от студ.
Поглед нагоре отправих прощален -
гледах прозореца - светъл и чужд.
Там силуети се движеха вяло,
нещо си шепнеха, свели глава,
там той прегръщаше моето тяло,
аз си отивах - ненужна душа.
После вратата се хлопна внезапно.
Стъпки изстреля панелният храм.
Моето тяло се върна обратно.
Клоунът трепна - останал бе сам.
II
Моят клоун в жълта дреха
гледа ме студено и добро.
Нямам никаква утеха -
свърши се, било какво било.
В жълта риза моят клоун
с мургава, изискана ръка
стиска новата си роля,
а в очите му тече тъга.
Моят клоун все е тъжен -
смее се - забавен и красив,
с нова маска пак ни лъже,
а зад маската е мрачен, сив.
Там, зад маската, е пусто,
друга е съвсем реалността,
липсва шареното лустро,
светят в мрака обич и тъга.
Там за мене няма място
и за моя бялорозов цвят.
Там за двама ни е тясно -
жълторозовото не е цвят!
И изтрила сълзи, тихо сричам -
Клоунът не ме обича.
1992
© Мария Димитрова Todos los derechos reservados