НА ПЕТДЕСЕТ И ПЕТ
Какво са петдесет и пет? –
играчка във ръцете на секундите,
които отброява времето, за да се спаси от скуката
и с грешката, че всичко е в ръцете му.
А всъщност петдесет и пет са призраци на вечност,
с единствената забележка,
че зимата е вече само ледена магия и глъч на изгладнели единаци,
пролетта е приказка създадена за тия, които не обичат пролетта си,
лятото е спомен за победи, за прибои и крушения,
за залези, които пак ни гледат и ни викат на вечерня.
А есента – тази дълга територия, дето сбира всичките сезони в себе си,
дето свири по жиците най-тъжната симфония –
това са истинските петдесет и пет.
Те са повече от вечното време.
Казва ти го един безутешен поет
точно в деня на твоето рождение.
© Ангел Веселинов Todos los derechos reservados