Нямало в България робство,
а черните забрадки – кой преброи?
Роденото от майка бебе
от ръцете ѝ – кой отне?
Да го потурчат. Зверове.
Бесилки на моми, невести, опазили чест,
ехо от куршуми смъртоносни,
Земята от кръвта клокочи
и сочи виновните с пръст.
Само да имаш очи.
Там, в историята пише,
отговорът сам търси.
Рая ли пак ще бъдем
или горди българи,
ядосани на тъпи глави?
© Василка Ябанджиева Todos los derechos reservados