4 nov 2020, 11:27

Не ми обещавай революции! 

  Poesía » Otra
387 3 4

Смятам, че изглеждам разумно

без грим,

шапка,

перли,

очила

и цигара...

Но ме разрошва вятър,

ухая на дъжд.

Локва в обувката.

Гледам в очите ти.

Облаче в чашата…

Плувам в сълзата на Бога.

Белег съм

от умора.

 

***

 

Тази стая е без ъгли и ръбове,

заоблена от нежност

и останала без въздух,

диша копнежа си по нас.

Сапунено мехурче...

Издига се с палитрата на някаква илюзия,

която обитаваме.

 

***

 

Двама винаги прохождат лесно

по релсите на закъснели влакове.

Отлагат бъдещето без "защото".

Нали "защо" е упрек? - Не отива

по стълбицата към небето

да тежи на гърба им.

 

***

 

Окъпани от старо злато,

сме в есента

и тя е в нас.

В очите ни трепери светлина

и лъч сме само в погледа на ангел.

В ръцете ни е тежка пантомимата,

играем на прегръщане,

на прошка,

на бъдеще и минало,

а тук, сега, от страхове изригват

последните вулкани...

И няма бентове в пороите

на дивата ни кръв,

плътта е плач за разпознаване

на онзи глад,

от който есента

доволно ще замърка под завивката

на сетната си смърт,

а аз и ти - безсмъртни,

ще си родим огнище.

 

***

 

Калинката, която ми показа:

Точка на точици.

Точка на пресичане.

Точка на кипене.

Гледна точка.

Нежна точка.

Точка на насищане.

Черна точка.

Точка от многоточие.

Точка от миг.

Точка.

Точка от безкрая.

Точната точка.

 

***

 

За стотна от секундата видях

как лудостта танцува

на ангелите танца,

когато мисълта ти е изгубена

и гледаш неестествено

заразно

последните ми сили

съществуване.

Заровено съкровище в средата

на болничната стая.

А лекар през душата ми наднича

в измамата на всички времена,

в неписаната мъдрост безразлична

и зрее под езика ми

признание,

което затвърждава

едничката за болестта причина.

 

***

 

Не ми обещавай революции!

От тяхното несбъдване печели

единствено страхът да преобърнем

внезапните желания в метафори.

© Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Наде, Георги и Силве - благодаря ви, че отделихте време и добра думичка за тези ми състояния!
  • Загубих се в гора от мисли, а на финала се намерих. Благодаря за странстването, Райне!
  • Силно!
  • И метафорите - в желания...Изпълними. Това ти обещавам!
Propuestas
: ??:??