Събуди се след кратък и неспокоен сън,
разтърка очи, прозя се и отново се почувства зле.
Не бе от времето, напротив – прекрасно бе навън
но от няколко седмици, даже месец, живееше как да е.
Прехранваше се с писане, ту на разкази, ту на стихотворения,
изкарваше достатъчно и за двамата. От нея той черпеше вдъхновение,
нямаха много, живееха скромно, но не в немотия,
обичаха се, мечтаеха заедно и все си повтаряха „Един ден и ние”.
Започна да пише роман. Влагаше душа и сърце в редовете.
Създаваше най-доброто си творение. Бе чел много и знаеше,
че това, което създава е ужасно добро, че ще стигне до върховете.
Когато се измореше или не му идваше мисъл, поглеждаше към нея и
писането отново вървеше.
Един ден вдъхновението му си тръгна. Не виждало бъдеще с него
съжалявало: „С времето още повече ще се отчуждим”.
И никакъв разказ, никакво стихотворение вече нямаше значение.
Кой да предположи, че продължението било „Един ден и ние ще се разделим”?
Събуди се, прелисти недописания роман, направи си кафе,
изпука пръсти, написа дума, задраска я, започна да чете,
но не се получаваше, колкото и да опитваше
мисълта не идваше, сякаш нещо я спираше.
Заряза писането, облече се и излезе.
Навън си беше прекрасно, време-мечта,
но той не усещаше, бе потънал в мислите си за нея.
Едно и също всеки ден от около месец, сами разберете колко специална бе тя.
Романът си остана недописан.
© Харви Дент Todos los derechos reservados
когато има нова вдъхновителка.
Не разбирам много, но това което прочетох
мисля,че не е точно поезия,
но иначе като смисъл и съдържание ми хареса.
Поздрави, Васил.