Бързи капки чезнат без следа. Мрачно
облачно навъсено небе; прозрачно
слънце чезне в океан безводен
сиво-пепеляв. Мъртвороден
вятър брули опустял пейзаж.
Пустиня без оазис; замръзнал плаж
морето мие оловно-сиви брегове
в застинали вълни. Солени дъждове
избелялата земя отмиват. Звезда
отпада глухо в черната бразда
безкрайна. Бледо-призрачни луни
поглъщат гаснещите светлини
червени. Бягащи скали припламват
и дълбаят в черни пясъци. Лумват
серни парещи реки от лава.
Във въздуха стои кафява
лепкава мъгла. От огромни ями
пъплят жълто-съскащи фонтани.
Плуват сред прахта острови
от камък. Ледено-статични заливи
бушуват в ята от скреж. Олекнала планина
се носи из искрящо-бяла тъмнина.
© Златко Тошков Todos los derechos reservados