29 jun 2021, 12:43

Нека 

  Poesía » Filosófica
251 0 2

НЕКА

 

на Мури (на брат ми)

 

Ушите ти нека да са

последен за клюката пристан!

Небето проклина гласа,

повтарящ сплетнята нечиста!

 

Очите ти нека без страст

да гледат на всичко край тебе

и нека над теб е без власт

копнежът да бъдеш потребен!

 

С ръцете си никога зло

не сторвай на другите твари!

Каквото било е…, било! –

Прости за обидите стари!

 

От мисли ума си пази,

които от дявола идат!

Проливай горчиви сълзи,

изкажеш ли тежка обида!

 

Езикът ти с чест да страни

от празното слово, което

отвежда към много злини

и прави кораво сърцето!

 

В сърцето ти нека следа

от злоба, от завист да няма

и знай – алчността е беда,

смъртта пък – заблуда голяма!

 

В душата си светъл стремеж

с усилие, с бодрост създавай

и може би в миг ще прозреш –

суетна е земната слава!

 

Без страх на духа си зова

последвай и клетва си дай:

„Неспирно напред ще вървя,

макар да е трудно безкрай,

 

и всеки момент от часа

ще моля да бъда пречистен.

Ушите ми нека да са

последен за клюката пристан...“

 

© Раммадан Л.К. Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??