Ние и Историята...
Прегърбени под тежестта си векове
задъхани във ритмите си бързи и
сподиряни от злостни ветрове
на Времето в разпенените бързеи;
ще отрекат мечтите ни удавени
във подмолите скучни на годините,
а след залезите замечтано-алени
на нощта ще слизаме в градините;
и полегнали сами под кипарисите
до оня миг на нашето Прераждане,
ще преживяваме във сенките на мислите
на идващите подир нас... Но важно е
сега сами да си издигнем пирамидите,
а да оставим славата за фараоните...
И ще ви простим дори обидите,
с които вие, Векове, ще ни прогоните!...
... Защото знаем: светлите ни Истини
кога да е ще избуят от пепелищата,
от болката на огъня пречистени,
тъй както жито никне по стърнищата...
Коста Качев
© Коста Качев Todos los derechos reservados
кога да е ще избуят от пепелищата,
от болката на огъня пречистени,
тъй както жито никне по стърнищата...
Поздравления за прекрасната и мъдра поезия!