Нощна жътва на полето
Щом падне слънцето голямо
и стъпят сянките на власт,
тъмата щом удари рамо,
дошъл е вече тоя час
На залез пурпура се скрие,
и тръгне синкав полмрак,
луната своя рог извие,
и хората запеят пак...
И сърпове пълзят в полето
и жътвата сега спори,
и става чудо под небето,
доде ноща се умори!
Тогава песните утихнат,
заглъхват песни, кикот, смях,
и ти на себе си усмихнат,
си кажеш:"О, доволен бях!"
Прагърнеш меките ракойки,
притвориш морните очи,
отпуснеш мускулите бойни,
и нощта с теб замълчи!
1949г. Първомай
© Hristo Slavov Todos los derechos reservados