22 feb 2018, 20:16

Няма хайка за вълци 

  Poesía » Civil
669 3 3

Няма хайка за вълци. Те разкъсват навред.
Ту ограда прескачат. Ту се мушват под плет.
Тази злобна порода някой трябва да спре,
че е хищникът бодър... До когато умре.

 

Кремъклийка не гръмва. Кой да сложи капан?
Ту се мръкне. Ту съмва. Но духът е приспан.
И в разкъсано стадо се спотайва страхът.
Тежка, тъжна нерадост е под път, и над път.

 

Някой грее ракия. Друг посръбва първак.
Ще рече - в орисия гният хората пак.
От смълчаните псета - ни едно е за страж.
Черна мъко проклета! Що споходи ни дваж?

 

Жално стадото блее... Кой ще жегне в сърце?
Де е пастирят? Де е? С двете силни ръце.
Сам се топли на вълна и нарежда псувни.
А кръвникът погълна още десет овни.

 

Няма хайка за вълци. Само овчи души.
И в задушната кръчма се раята теши.
А по тъмната доба - след пореден отскок
изкопава им гроба хищен вълк-кръволок. 

 

Ясен Ведрин
(Жълтици в дъбовата ракла)

© Ясен Ведрин Todos los derechos reservados

“Homo homini lupus est!”

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Благодаря ви - Силвия и Влади! Мразя вълците, но само като библейски символ на слугите на Злото! И дано всеки е прочел този стих символично!
  • Браво! Много силна поезия!
  • Отново те поздравявам за хубавия стих, Приятелю! Аплодисменти!
Propuestas
: ??:??