1 nov 2021, 1:45

Отново за Преслав 

  Poesía » Civil
712 2 3

За черквата от злато, за двореца,

за рухнали стени аз не жалея.

Щом словото е живо, чрез писеца

миналото славно ще възпея.

 

Подъл враг, нашественик събори

до основи всичко с огън див,

но духът по- силно отговори

и времето погледна с взор красив.

 

Постигнатото с меча бе начало

и с труд положен беше всеки камък,

а в бъдещето истински изгряло

словото надви с безсмъртен пламък.

 

Победата без писменост е гола

и вярата е празна, и умира.

Преславската книжовна първа школа

все още лъч напред е и пулсира.

 

С написаната първа буква тук,

с написаната първа книга тръгва

светлина една с блаженствен звук

на речта, която не помръква.

© Асенчо Грудев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??