20 jul 2015, 12:13

Париж!... Париж!...* 

  Poesía » Otra
439 0 2

Париж!... Париж!...*

 

Париж!... Париж!... С прочутата си кула

величествен през Времето стоиш,

напомняйки, че тръгва се от нула,

когато искаш да се извисиш!...

 

Но също, както и в онази притча

за кулата във древен Вавилон,

се смесват днес езиците различни-

в един съвсем неразбираем тон...

 

Париж!... Париж!... В годините проклятие,

бе елегантната ти красота-

нападаха те с меч и със разпятие,

и помниш ти, разгула на смърта!...

 

Париж!... Париж!... Богат си със история,

с безимен гроб на не един злодей

и знаеш ти, той няма да повтори...

Но не забравяй сент Вартоломей!...**

 

О, много кръв по твоите площади!...

И много революции... Терор...

Ти помниш и: безбройни барикади,

с Бастилията- страшният затвор...

 

Ти помниш, как бе паднала главата

на краля зарад общото тегло...

... Добре, а на кралицата?... Жената!...

Но боже мой!... Кралицата!... Защо!...

 

... Ти помниш Императора!... И него,

и неговите покерни войни...

Накрая ненаситното му его,

във тленната му същност съхрани...

 

Писатели, художници, поети...

... Но: Монмартър, Лувърът и Нотр Дам,

Париж, си наследил от вековете...

И нямаш нов, дори едничък храм!...

 

Париж!... Париж!... Крале и философи,

но също тъй и „леките” жени,

в историята ти със „апострофи”

останали са в миналите дни.

 

Париж!... Париж!... Гордееш се и с право

със Времето щастливо в Бел епок...

Париж!... Париж!... А толкова провали,

във не един след туй урок жесток!...

 

Позна дори фашистка окупация

и унижи те немският ботуш,

обаче еротичната атракция

въртеше се до края в Мулен руж...

 

... Париж!... Париж!...От всяко поражение

възкръсваше ти бързо след това,

сега защо отстъпваш без сражение

и нямаш за Бедата сетива!...

 

А в твоите прочути булеварди

днес екзотични влачат се тълпи

и трудно е от тях да се овардиш.

Париж!... Париж!... Поне се опомни!...

 

... Не чуваш ли ти тътена в гетата,

надига се Деветият, съдбовен, вал-

ще трябва пак на някой крал главата...

 

... А  няма откъде да  вземеш крал!...

 

Коста Качев,

25.06.2015., Париж

                                                      

*това е мой личен поглед върху съвременен Париж,

така както го видях и осъзнах. Дано да греша.

Безспорно  един от най-красивите градове в света е Париж.

В момента обаче и толерирано от властите, и ЕС, тече

доста бързо в исторически план, подмяна на коренното

население  парижани, с друго. А те дори и да са по-добри,

Париж вече никога няма да е същия!...

**”Вартоломеевата нощ”-24.08.1572 год.-масово клане на

хугеноти от католици.

© Коста Качев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??