Париж!... Париж!...*
Париж!... Париж!... С прочутата си кула
величествен през Времето стоиш,
напомняйки, че тръгва се от нула,
когато искаш да се извисиш!...
Но също, както и в онази притча
за кулата във древен Вавилон,
се смесват днес езиците различни-
в един съвсем неразбираем тон...
Париж!... Париж!... В годините проклятие,
бе елегантната ти красота-
нападаха те с меч и със разпятие,
и помниш ти, разгула на смърта!...
Париж!... Париж!... Богат си със история,
с безимен гроб на не един злодей
и знаеш ти, той няма да повтори...
Но не забравяй сент Вартоломей!...**
О, много кръв по твоите площади!...
И много революции... Терор...
Ти помниш и: безбройни барикади,
с Бастилията- страшният затвор...
Ти помниш, как бе паднала главата
на краля зарад общото тегло...
... Добре, а на кралицата?... Жената!...
Но боже мой!... Кралицата!... Защо!...
... Ти помниш Императора!... И него,
и неговите покерни войни...
Накрая ненаситното му его,
във тленната му същност съхрани...
Писатели, художници, поети...
... Но: Монмартър, Лувърът и Нотр Дам,
Париж, си наследил от вековете...
И нямаш нов, дори едничък храм!...
Париж!... Париж!... Крале и философи,
но също тъй и „леките” жени,
в историята ти със „апострофи”
останали са в миналите дни.
Париж!... Париж!... Гордееш се и с право
със Времето щастливо в Бел епок...
Париж!... Париж!... А толкова провали,
във не един след туй урок жесток!...
Позна дори фашистка окупация
и унижи те немският ботуш,
обаче еротичната атракция
въртеше се до края в Мулен руж...
... Париж!... Париж!...От всяко поражение
възкръсваше ти бързо след това,
сега защо отстъпваш без сражение
и нямаш за Бедата сетива!...
А в твоите прочути булеварди
днес екзотични влачат се тълпи
и трудно е от тях да се овардиш.
Париж!... Париж!... Поне се опомни!...
... Не чуваш ли ти тътена в гетата,
надига се Деветият, съдбовен, вал-
ще трябва пак на някой крал главата...
... А няма откъде да вземеш крал!...
Коста Качев,
25.06.2015., Париж
*това е мой личен поглед върху съвременен Париж,
така както го видях и осъзнах. Дано да греша.
Безспорно един от най-красивите градове в света е Париж.
В момента обаче и толерирано от властите, и ЕС, тече
доста бързо в исторически план, подмяна на коренното
население парижани, с друго. А те дори и да са по-добри,
Париж вече никога няма да е същия!...
**”Вартоломеевата нощ”-24.08.1572 год.-масово клане на
хугеноти от католици.
© Коста Качев Всички права запазени
Благодарности!