/в памет на Калина Ковачева/
Клюмва, съсухря се в безотрадно униние
отмалялото село излющено,
приласкавало някога в скута си
моето детство бъбриво,
дяволито, със свитата му плюшена.
Примижали къщурки затъват
в безлюдие, в бурени, в спомени,
зад дувари порутени, подобни
на челюсти с кътници оронени.
В безмълвието на прозорците,
в ръждата на катинарите,
в силуета на хълма, разранен
от коловози,
се тули онемяло забвение,
печална немара и лъх на ерозия.
Изнемощяла бара – потомка
на реката бълбукащо-палава –
се провира с отмерени гърчове
между безредието на
отколешни
облечени с мъхове камъни.
Тучно-зелените някога
бархетно-меки ливади,
по които съм тичал прехласнат,
сега се задъхват – неузнаваемо диви –
в трънливите лапи на храстите.
В този тягостен миг на око в пропастта
между минало бледо,
разклатено настояще и
бъдеще, стъпило в стремето –
неизменно убежище, цитадела
примамливо-сигурна, остава ми
детството, запечатано с нежност
в дълбоката люлка на времето...
Прочети още: http://www.stihovebg.com/Poeziya/Poemi/PECHATAT-NA-DETSTVOTO/145071.html#ixzz1gRIJwcH6
© Димитър Луканов Todos los derechos reservados