Борбата е безмилостна.
Жестока.
Борбата,както казват,
е себична.
Аз печеля,
ти губиш.
Какво тук значи
някаква си личност.
Такъв е днес живота!
Аз седя на трона,
а ти влачиш си хомота.
Съвест ли?
За съвест ли ме питаш?
Нагъл си.
Пиян си и залиташ
Човече, ти бе
любимец на съдбата.
По стълбата качи се.
Низвергна ме !
Сега е време за разплата.
Да, завиждах ти,
за мястото ти си мечтаех.
След успеха ти злобничко
ридаех.
Завиждах:
За голямата заплата,
за колата,
за жената,
за децата!
И тихо гроба ти копаех..
Е, честито !
Сменихме си местата.
Така,че взимай таз лопата
и сам се закопай.
Сега аз съм горе.
А ти ?
За мястото ми ти мечтай.
© Живко Делчев Todos los derechos reservados