3 nov 2013, 14:32

Под знака на Южния кръст...* 

  Poesía » Del paisaje
433 0 4

 

 

 

Под знака на Южния кръст...*

 

Топло южно небе,

разлюляни вълни-

над Червено море

греят ярки звезди...

 

Свети Южния кръст*

над Червено море-

незабравена мъст

кръстоносна зове,

 

но ги няма сега

тук Ония мъже

дето с шпага в ръка

убеждават добре,

 

че са прави, нали

и когато грешат...

Пият дълго, или-

докогато решат...

 

…На кърмата** стоим

с мой приятел в нощта

и понеже не спим

си говорим неща

 

тъй далечни от тук:

за любов, за жени

и за топлия Юг

в екзотични страни...

 

А под Кръстния знак

и хиляда нощи

да останем, то пак

ще ги минем в мечти...

 

...По пазари вървим.

блясва нож... Ориент...

Дълго се пазарим-

всеки тук е клиент...

 

А защо?... За какво?...

Всичко е от Аллах!...

Забрадено Око

те следи с поглед плах.

 

Може би за това,

че Забрана тежи,

в тоя Свят любовта

по пазари лежи...

 

И въпрос на престиж

е добрата цена

дето ти ще платиш

за красива жена...

 

Но помни всеки миг:

-Тъмна Страст... Ориент!...

Тука ти си безлик

и си само клиент...

 

А ревнива кама

страстно блясва в нощта-

като Крайна цена

за красива жена!...

 

Коста Качев,

Червено море          

______________________________________       

 

*На юг от Суецкия канал в Червено море,

на южния небосвод изгрява красивото съзвездие

на Южния кръст.

**Кърма-задната част на кораба

© Коста Качев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??