Под знака на Южния кръст...*
Топло южно небе,
разлюляни вълни-
над Червено море
греят ярки звезди...
Свети Южния кръст*
над Червено море-
незабравена мъст
кръстоносна зове,
но ги няма сега
тук Ония мъже
дето с шпага в ръка
убеждават добре,
че са прави, нали
и когато грешат...
Пият дълго, или-
докогато решат...
…На кърмата** стоим
с мой приятел в нощта
и понеже не спим
си говорим неща
тъй далечни от тук:
за любов, за жени
и за топлия Юг
в екзотични страни...
А под Кръстния знак
и хиляда нощи
да останем, то пак
ще ги минем в мечти...
...По пазари вървим.
блясва нож... Ориент...
Дълго се пазарим-
всеки тук е клиент...
А защо?... За какво?...
Всичко е от Аллах!...
Забрадено Око
те следи с поглед плах.
Може би за това,
че Забрана тежи,
в тоя Свят любовта
по пазари лежи...
И въпрос на престиж
е добрата цена
дето ти ще платиш
за красива жена...
Но помни всеки миг:
-Тъмна Страст... Ориент!...
Тука ти си безлик
и си само клиент...
А ревнива кама
страстно блясва в нощта-
като Крайна цена
за красива жена!...
Коста Качев,
Червено море
______________________________________
*На юг от Суецкия канал в Червено море,
на южния небосвод изгрява красивото съзвездие
на Южния кръст.
**Кърма-задната част на кораба
© Коста Качев All rights reserved.