16 sept 2022, 10:55

"Подсъдим"... 

  Poesía » De humor
447 1 5

 

            

                         “Подсъдим”…

 

Стоеше пред директора ученик и обясняваше,

че бе “герой”, на съученичка в казус нерешим!

Кой крив, кой прав- а сълзи тя употребяваше,

той леко се усмихваше, със поглед неустоим…

 

История- позната не от вчера! Любов до уши.

Срещи. Дискотеки. Алкохол. Уроците зарязали.

И не били единствени в света, отнесени души,

но само те в момента от любовта “пострадали”…

 

Директорът- към него строг. Съчувствие за нея.

Че още са самите те деца, а как дете ще гледат…

И като мъж той трябвало отговорност да поеме,

че иначе бол санкции към него ще последват!

 

А, като по руски скоро учили падежите, та той

и случая разказа чрез подходящо описание!

И не с надеждата, че ще го признаят за герой,

а да звучи забавно, да предизвика възклицание!

 

И ето неговото обяснение :

 

“Я Вова ИМЕНИТЕЛЕН, один собой- гордителен!

Я Лене ПРЕДЛОЖитЕлеН, любов непозволителен,

она срАзу согласителен и немедлено ДАваТЕЛЕН!

Я что-то съТВОРИТЕЛЕН, тогда она РОДИТЕЛЕН!

Зачем я должен быть единственным ВИНИТЕЛЕН?”

 

А, щом и двамата вървят по пътя с ръка в ръка,

грешно да не “кривнат” са еднакво отговорни…

Непорасли още, недоучили, но със една съдба-

вече ще вървят в своя пълен кръг затворени!!

 

Внимавайте, деца! Отрано не носете бремето!

Животът е пред вас и всичко ще постигнете,

но нека е, когато сте узрели или дойде времето!

С професия в живота първо да се издигнете!

 

Сега се забавлявайте, но учете и не забравяйте,

че после, неминуемо ще дойде и такова време

един във друг вина да търсите, да се обвинявате

за шансове пропуснати, за непоникналото семе!

 

РР. Несъвършен превод:

“Аз Вова се наричам и със себе си се гордея!

На Лена аз предложих непозволената любов!

Тя веднага се съгласи и незабавно ми я даде!

Аз,  като“нещото” сътворих, тогава тя роди!

Та...длъжен ли съм аз и единствено виновен?!”

 

16.09.22

 

 

 

© Ирина Филипова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Така е, Пепи.....
  • Има постъпки и неща, за които
    оправдание не е възрастта!
    Зависи от последствията -
    дали ще има следствие!
    Щом си сложиш главата в торбата -
    ще си носиш докрай вината!

    Поздравления!
  • Явно трябва да престана с нравоучителните си стихове, защото времето е толкова различно от моето!...Децата да са си деца, а не да узряват още след раждането си и да им идва "сляпата неделя"! А аз си харесвам стиха и като съдържание и разбирателно построен!...Съжалявам...
  • Баба ми казваше"дойде ли сляпата неделя, акъла хваща гората".Хубаво и смислено стихотворение Иржи, хареса ми!
  • Къде хумористично, къде и много сериозно.
    Дала си добър съвет към младите.
    Поздравявам те, Иржи.
Propuestas
: ??:??