Гнездото беше заразното петно.
Увито в прах, дебнеше почерняла мечта.
Зад железните порти на Векрион,
светлината чезнеше.
Навярно, изядена бе от чакащото.
Старата сянка стоеше тихо там,
/до Неилкримският храм/.
Давеше душата си в кошмари,
изковани от пепел.
Песен на сива херана мреше в
далечното ехо.
Чу се, но глухо.
Толкова кухо, преровено
и ограбено мълчанието беше.
И стенеше, и стенеше.
Край пропастта чу се шепот на монах,
и когато се вслушах, аз осъзнах -
бях се върнал хиляди години назад.
В чужди спомени се преродих,
грешките на друг спечелих.
Нямаше помен от бяла векрина,
останало бе само усмивка недостижима.
Гнездото бе изплетено от чезнеща душа.
Увито бе в друг сън.
И не, нямаше никакъв път, ни пътека.
Песента на уморената херана замлъкна,
тя знаеше - сянката и бе отнета.
Екриенски глас чу се надалеко,
сякаш идеше от морето.
За последно него чух го, преди в сива мрежа
да се потопя.
Чужда мечта изгоря зад стените на храма:
не нямаше какво да съжаля.
Живота - печатна грешка се оказа.
Спомена отдавна доказа...
И ето: дойде белият край.
© Нина Чалъкова Todos los derechos reservados