Приятелството трудно се печели
и много лесно се руши.
Приятел ли си - ще намериш
и ти приятели добри.
Една лъжа, една измама
го хвърля право в пропастта.
Погледнеш ли го със коварност,
ще скъсаш в него верността.
Не го ранявай с думи тежки.
От думи ще го заболи.
Прощавай няколкото грешки,
усмихвай се и през сълзи.
Една ръка ако протегнеш
във миг отчаян и студен,
ще помни винаги от тебе,
ще стопли после твоя ден.
Не обещавай с думи тежки
невъзможните неща.
Приятелството иска нещо
запомнено във вечността.
Една услуга, дума мила
и прегръдка след това
ще му напомня колко сила
има с тебе във света.
Не утешавай съвестта си
"Ще се оправи и без мен".
А помисли, че утре също
и ти ще бъдеш наранен.
Ще имаш нужда от утеха,
от близък, истински човек.
Тогава той ще те подсети,
че имаш него в този ден.
Линията необятна
между омраза и любов
понякога е толкова повратна,
че остава и до гроб.
Тя е тънка и значима.
Прекрачиш ли я - забрави!
Приятелството е взаимно.
Поотделно не върви!
© Гергана Георгиева Todos los derechos reservados