Прогнозата е октомврийска. Няма лошо.
Дърветата листа по тротоари ронят.
Жужи говорене, прелива хорски кошер.
Поглъщат тази глъч оголените клони.
Две кучета преследват вяло пешеходец.
Току излайват, че дано ги забележи.
Картинката е мила, някак свойски родна.
Обърне ли се, ще започнат да се ежат.
Прелитат ниско няколко самотни врани.
И те така – да вдигнат малко шум с крилата.
По пейки старци беловласи са събрани.
Ту политики бистрят, ту кълнат съдбата.
Балконите все още ги краси мушкато.
Усмихват се в дворове бели хризантеми.
Разрошва есенния ден прохладен вятър.
Поспира се. Напред, назад ли да поеме.
Прогнозата е октомврийска. Няма лошо.
Дъждът с октовмри някога се разминава.
Предзалезно ще му поиска само прошка.
Стъмни ли се, ще плисне тъжен. Както лава.
© Ани Монева Todos los derechos reservados
Пейзажен календар да си средим,
с дъги и дъжд...без дъжд и прочие
не ще е лошо.