Mojsei & Aphrodite
Ти Гергана, ме уплаши
с искането да сме наши,
но пък обещаваш рая –
моя щяла си да си до края?!
С огъня любовен ще играем,
но какво и как ще знаем,
та пожарът да не гасне:
към интимност да ни тласне.
Ти припламваш и се гасиш-
може би така се гласиш,
но ще бъдем влюбени, нали:
как тогаз ще ни боли?
Дадено! Съгласен съм! Шегички?
Но това са най-сериозните игрички
и ако набързо гаснеш,
няма ти към мен да паснеш.
Огън общ в нас гори-
тъй ще бъде и дори
зарад теб ще страдам
без в мерзост да изпадам.
Зарежи ти този кръговрат,
в който глупавите мрат,
а мисли за връзката сериозно,
че представяш я куриозно!?
С редовете, що ти пиша
и перото, и душата ми въздиша,
за да те превърна в светица-
богоравна, чиста хубавица.
Затова в теб се взирам –
чистотата ти съзирам
и създавам естество
за сегашното ни общество.
Ти деня започваш с кафе-
моето перо ще разбере
твоята душа защо проплаква
с болка анонимна, но еднаква.
Плачеш, смееш се, подскачаш-
правиш опити да се закачаш,
а перото ми те пита:
искаш ли да бъдеш Афродита?
Казваш…можела си да притихваш,
искаш на Мойсей да се усмихваш
и с глава ми дружелюбно кимаш-
нещо искаш май да взимаш?
Най-сериозно нещо е шегата,
щом е с мярата на добрината
и разбира се, ще продължим
без да правим опити да се корим.
Но защо предлагаш тост,
сякаш че съм аз случаен гост
и говориш за е…ки откровено
без да чувстваш нещо притеснено.
Виждам, че си глупава и риташ,
но добре е, че ме питаш:
друго аз дали ще искам,
а пък теб добре да стискам.
© Валери Рибаров Todos los derechos reservados
Хей, Кумец, дръж се!