28 sept 2017, 8:33

Ретроспекция 

  Poesía » Otra
388 2 4

Надскочих умореното си тяло

до погледа на някой отстрани.

Животът до ирония е ялов,

под лустрото – без корени, изгнил.

 

Отглежда си избраниците сити, 

захранени с лъжичка от сребро.

Кръвта им по призвание е синя

от вените на важния им род.

 

А някъде, с коричка прегоряла

от мъката по майчината длан,

децата се кръщават изначало

в олтара на присъщия си глад.

 

Беднякът, през напуканите устни,

туптенето на жаждата цеди.

Сърцето му е сведено до мускул,

а погледът – до хищник полудив.

 

Във стаята на болния не влизат

на слънцето последните лъчи.

Надеждата, останала без изход,

сконфузено от ъгъла мълчи.

 

Слепецът ориста си не изхарчи,

зави я на кълбо и я прозря.

Да вижда – е жестоката му дарба –

през примката пропуснатия бряг.

 

Надскочих умореното си тяло

и себе си погледнах отстрани.

Напразно ли дотука съм живяла,

и даром ли са всичките ми дни...

© Петя Павлова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • последният стих е много силен! красиво
  • Много силно!
  • Изключителна, остра до болезненост действителност...
    Петя,събрала си с непремирима наблюдателност социалните недъзи на нашето (и не само на нашето)болно общество!
    Заслужаваш висока нравствена оценка; и вярвам че ще я получиш от ценителите на изкуството!
    От мен: скромно благодаря!
  • Не! Не си живяла напразно и не са били даром дните ти, щом това си прозряла и проумяла!
Propuestas
: ??:??