Роден край
В часа на нощната мъгла
и на безумните копнежи
една звезда не би могла
днес моят път да отбележи,
че в диря от Живот нелек
аз разпилях Любов и песни
и търсех за Душата лек
във висините поднебесни...
Но тоя път бе набразден
и с коловози там изринати,
а с календара всеки ден
опитвах да броя годините...
На всяка логика на пук
заслушан в звездните поеми
обратно да се върне тук
днес искам миналото време...
И с жадните, добри очи
тук пак момчето босоного
да дойде с детските мечти,
макар и... закъсняло много...
В годините залутан път
мой Роден Край, при теб ще свърши-
стихии щом ме пощадят
и буря зла не ме довърши...
А ти пък блудният си син
в часа на сбъдната молитва
преди да промълвиш: Амин!..-
къде е бил, поне попитай...
Къде страстта е разпилял,
къде Любов не е долюбил
и как до днес е оцелял
без Вярата да е погубил?..
И как със старите мечти
страстта му там се е разпалвала...
(А лесно е било нали
съюз да сключи и със Дявола?..)
Ще се завърна някой ден
мой Роден Край, ала за малко,
че с нова сила ускорен
по принципите на махалото
отново ще замина, знам:
тъй както за да се завърне
махалото след ход насам
посоката си ще обърне...
...Но-о... в случай, че се преродя:
в човек или пък в твар без слово-
пак тук, на твоята земя,
мой Роден Край... ще е отново!..
д-р Коста Качев
© Коста Качев Todos los derechos reservados