С поезията съм на вие
Публикувано във вестник "Септемврийче" - 1976 година,
В памет на баща ми Денчо Найденов - поет
С поезията съм на Вие,
трудно ми е да творя.
Но пред никого не крия,
че със нея ден и нощ горя.
Горя във треската, в която
горял е всеки млад поет.
Горя с окоз, идея свята,
огряла всеки стих, куплет.
Горя, горя и, още неугаснал,
започвам на шега да драскам аз,
а куплетът след минута е пораснал,
тежи кат зрял пшеничен клас.
Редуват се куплети след куплети
и всичко някак лекичко върви.
Така ли тръгват всичките поети:
"Стон почивай, глас мълви"?
И този глас във мен говори,
че аз съм временно унесен
и видно ли е да се спори,
че туй приличало на песен.
С поезията съм на Вие,
трудно ми е да творя.
Но пред никого не крия,
че със нея ден и нощ горя.
© Донко Найденов Todos los derechos reservados