Родени и расли в планински Арцах,
по произход са чистокръвни арменци.
Домовете им бащини, там в Карабах -
буренясват сега, със заковани кепенци.
Ненавиждани, гонени както свойте предци,
по света ще оставят своите кости.
На азерската злост и стари вражди,
отвръщат с вяра в светите апостоли.
Вартоломей и Тадей, по тези земи
донесоха християнското слово.
Разпръснаха семето от което кълни
поколение на мъченици Христови.
Каменни кръстове и арменски хачкàри -
пусне ли корени то пак ще гради.
Но там, в гърдите тлее пожара,
а вековната рана кърви и боли.
© Илия Станков Todos los derechos reservados