Сбогуване с Океана...
Аз утре вече трябва да замина,
но тука ще остане Океана
и вятърът над водната пустиня
самотен да тъгува ще остане...
И в болката си яростно скалите
ще блъска денонощно и дълбае –
Върховният владетел на вълните
и Дивата метежност на Безкрая...
И лодките ще блъска... В необята
на щастието в пътя полетели,
но даже да им къса той платната
те тук ще се завръщат оцелели...
А моят път обаче е различен
и разпилян по цялата Планета...
... но Океанът и едно Момиче –
прорязват го в нощта като комета...
И Островът* остава -тъй вълшебен,
и приказно красив с цветя и палми...
Нощта и тя, и както на молебен –
прибоят ще приглася с нежни псалми...
А в чара на тропическото лято
и Любовта (за жалост!) ще остане,
с Момичето излязло от водата
катó Богиня тук: от морска пяна...
Облечено във кожата си само,
пристъпваше направо по вълните
и гледах аз към него замечтано,
тъй както нощем гледам към звездите...
А на брега, заливани в прибоя
и тя бе от желания обзета,
и пожела сама да бъде моя –
към края на нощта... Преди разсвета...
... Знам, утре вече трябва да замина
(не е безкрайно лятното ни време!...)
със жал оставям: Океан с Богиня,
но всичко преживяно ще си взема!...
15.10.2016.
*остров Гран Канария, от Канарските острови
в Атлантически океан.
© Коста Качев Todos los derechos reservados