15 mar 2023, 16:38

Семеен албум 

  Poesía
175 1 1

СЕМЕЕН АЛБУМ

 

... в горчивото пладне на моя живот,

поседнал на прага на дългата зима,

разглеждам в албумите челяд и род –

и става ми светло, че, все пак, ме има,

от снимките гледа ме моят баща,

балдъзи, етърви, чинайки и лели,

и – ако случайност събра ни в света,

случайно ли заедно с тях сме живели? –

дали ще си спомнят за мен въобще,

 

тъй както лицата им вече не помня,

а нявга лицето ми миеха те

с водица от простата мамина стомна,

нима се разминахме страшно – така,

че никой не идва с лопатка за огън? –

и – нито: – Здравейте! – сега да река,

пък няма кому да прошепна и: – Сбогом!

От късчето баничка с бабин локум

душата ми сякаш полита над бездна...

 

Събрани мълчания в прашен албум,

във който – вторачен, и аз ще изчезна.

© Валери Станков Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Темата за отчуждението дори между близките по кръв хора и мен ме вълнува, Валери.
    Добре че албумите ни пазят топлината на ония спомен, в които бяхме по-добри, по-светли и по-човечни. Наистина е мъчно, че "никой не идва с лопатка за огън"...
Propuestas
: ??:??