Когато… морето загря под небето
и почна да ври и кипи,
събрах си багажа и право на плажа
под силните юлски лъчи.
На пясъка топъл, на юг от Ахтопол
опънах чаршаф - два на два.
И с шапка от вестник не много уместно
започнах с лопатка игра:
Усърдно копаех и силно мечтаех
да вдигна от пясък дворец.
За чудна русалка с гореща закалка
да стана на плажа светец.
Наивно през юли строях здрави кули
на замък красив и голям.
И чаках в прибоя принцесата моя,
в издигнат от пясъци храм.
Но мойте строежи, мечти и копнежи
не хващаха никак дикиш.
В тълпата туристи от алчни статисти
не вдъхвах със пясък престиж.
Веднага отказах чаршафа на плажа.
Смених го с удобен хамак.
И взех да поръчвам от лъскава кръчма
шампанско и френски коняк.
И… чудото стана - русалка се хвана
в престижния френски капан:
Една сладка фея пристигна на кея
и кацна на моя диван.
И в края на юли разбих мойте кули,
потъпках ги лошо с крака!
И с шменти капели, на - дали и взели,
започнах с принцеса игра.
Юри
Йовев
Юли
2022 г.
© Yuri Yovev Todos los derechos reservados
La obra participa en el concurso:
Самите думи ухаеха на лято. Виното беше лято, хванато в бутилка и запушено с тапа »