29 sept 2010, 23:10

Щурчо-емигрантът 

  Poesía » Civil
656 0 5

Щурчо-емигрантът забрави да мечтае.

Забрави, че артист е. Не пее, не играе.

За шепичка трошици от чуждата трапеза

не свири вдъхновено красива „полонеза”,

а тънък кръст превива  в домовете чужди,

принуден да слугува, забравил свойте нужди.

 

Ех, българино, Щурчо, гладен и безхлебен,

в Родината отдавна те смятат непотребен

ония, дето свалят тънката ти кожа,

в чиято алчна длан са хляба, а и ножа!

Ония със плода на твоя труд преяждат,

а нито стрък пшеница, ни цветенце засаждат.

Ония, безсърдечни, нагли  и бездушни,

ни искат неми, слепи, глухи и послушни.

За тях ти нямаш чувства, нямаш свои нужди.

Осъждат те да скиташ по земите чужди.

За шепичка трохи да бъхтиш всеки ден,

от умора скапан, отчаян, унизен...

Отдавна, братко мой, забрави да мечтаеш.

Кога ще дойде краят  - и това не знаеш!

© Генка Богданова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Не знаем, така си е...
    От истината често почва да боли.
  • Благодаря Ви, Вилдан, Соня, Забравена, Таня. Бих искала на напиша не сатира, а празничен химн за българските "Врабчовци", но за съжаление
    на този етап живота ни дуктува и темите и настроението. Благодаря, че се интересувате от моето творчество! Поздрав на всички ви!
  • Заболя ме! Поздравления!
  • Болящо!!!
  • Поздравявам те!
    Адмирации за идейното и искрено стихотворение!
    Днес имам щастието само хубави неща да чета.
Propuestas
: ??:??