Спомен
На Б. Гюрнева
Сънувам...
Сякаш отново съм дете.
Вдишвам чистия въздух,
а слънцето засмяно пече.
Затопля невинната, детска кожа
и оставя шоколадова следа...
Ето, аз вървя през гора,
а сетне отново съм сама,
в коридор лишен от светлина.
Изведнъж, отвори се врата
и искрица пламна в моята душа.
Прекрачвам прага на чужда страна,
свят на познание, въображение и красота.
А пред мен стои фигура – на жена.
Вглеждам се в нея - да това бе тя!
Не ще забрава усмивката, гласа,
нито думите изписани на черната дъска:
„Всичко първо е красиво...“
Това не бе лъжа!
Но днес удари часът на първото
сбогом, на раздялата...
Ще погледна аз очите
на учителката си любима
и със сълзи от радост и тъга
ще прошепна едва доловимо:
„Благодаря!“
Ще целуна подадената ми ръка
и ще си отида заедно със спомена.
© Юлия Лазарова Todos los derechos reservados