31 dic 2023, 16:10

Спонтанност 

  Poesía » Verso libre
174 1 0

Спонтанност

 

Изненада е спонтанността.

На себе си се с нея служи.

На духа свой, на свойта воля.

 

На място се намираш ти едно.

Огледай се и гледай - виж какво

Да се прави трябва - красотата виж.

 

Картина на мига-деня това е.

 

Снимай ти красивите пейзажи.

Хората огледай - те за теб храна

Съдържат - мисли - храната на

Деня прекрасен.

Мисълта храна е за душата, за духа.

И чувствата, делата - също.

 

На място сал едно не гледай.

Обърни се - завърти се - гледай,

Виж, прави.

Изток, запад, север, юг,

Право, лево, десно и обратно.

Животни и растения.

 

Тече деня, тече момента.

Живей спонтанно, в този миг

И час.

 

Вратите в къщи не затваряй.

Помещения, стаи равноправни

Направи.

И предметите различни, ръката

Твоя чакат те.

Прах и паяджина виждаш негде.

Почистѝ ги, върви-върви, гледай

И прави.

 

Живей спонтанно - за посоки всички, 

За всички същества

На твойто обкръжение.

От скуката ти - те спасяват 

В мига спонтанен тоз.

 

Скуката проклятие на битието е.

Живей разнообразно, дела си

Назначавай сам - вършѝ ги.

Шум чуеш - звук околовръстен, думи,

Реагирай в свойте мисли - света 

Говори, слушай.

Събирай мисли и плети ги.

Интерес във себе си събуждай.

 

Пътешествай, работѝ - твори.

Голямо благо е деня.

Използвай светлината, тя

Надежда дава. На ръцете хващане.

На краката крачки дава.

 

Ако мисълта не може да нещо

Усвои, да преодолее нещо.

Щом имаш светлина - тя ще ти

Помогне с воля и дела - да се

Измъкнеш, и от таз "дупка" илюзорна - 

Да излезеш.

 

Спонтанността живот е неочакван.

Нов живот - колебай се и мисли.

В зоната на зреещи решения

Пребивавай - времето използвай

И го трамбовай, плътно го прави

 - ще узреят плодовете.

 

Доволен-победител ти ще бъдеш

Чрез спонтанността, чрез крачки

Нови.

 

Слава на Велес, на Лесничея

Слава.

 

Ура

 

Лесничея

© Леснич Велесов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??