Денят във слънцето се къпе
и бърше потното челò.
На хладен въздух даже скъп е.
Изгаря птичето крило.
Във тази мараня и жега
армада мравки си потят.
А пътя е овчарска гега,
по който ще се запасят.
Във тази луда надпревара
за зрънце, люспа или клон
складират стриктно те товара
по стар отдавнашен закон.
Че има стара поговорка
за трудолюбие и глад.
И няма тука уговорка
дали си старец или млад.
Тоз, който лятос не се труди
за общо благо и живот,
той зиме гладен ще се буди
и ще живее като скот.
© Никола Апостолов Todos los derechos reservados