Старата мелничка за кафе...
Учудих се когато я намерих
на дъното на старият ни шкаф:
– бе експонат от „бронзовата“ ера...
И както часови́ – застанах прав!...
Навярно бе носталгия – в момента
със спомените изведнъж дошла́,
но мелничката пак във Ориента
ме връщаше... При своята душа...
В метален корпус, беше от ония,
които се разделяха на две,
кафето мелеше почти с магия –
за ритуала с „турското“ кафе́...
О, дълго там стоях... Стоях изправен
и сякаш, че отвори се порта́л,
а спомен умилял и незабравен
разтърси ме със вихър закъснял...
Започна и „Обратното“ броене,
а Времето назад пое с тъга,
щом някак меланхолно покрай мене –
Животът се изнизваше сега...
И във едно омайващо торнадо
се завъртя той в ритъм отреде́н...
Дори́ и мама там бе много млада!...
...А гравитацията – беше общ проблем!...
Носталгията свежо-ароматна
пак идваше от старото джезве́
и ме разнежи с глътката приятна –
на първото за този ден кафе́...
Полъхна вихър тих дошъл от Детството
със спомени и ритъм жив сега
и беше от любов, а не кокетство,
когато я погалих със ръка...
От топли кифли о́ще аромата
внезапно пак от кухнята дойде...
С дъхът си атмосферата позната
подкани ме за: „първото“ кафе́...
А къщата ни беше като гара:
все някой тръгва... Връщаше се – друг...
Далечен влак все беше в надпревара
със Времето... И с тишината тук...
Да изкипи́ се случваше джезвето,
тогава с агресивен аромат
от „сблъсъкът“ на огънят с кафето
започваше денят неосъзнат...
... А вечер щом емоции донасяхме
от миналият вече ден в прехла́с
и мелничката беше си на масата
понеже тя: си бе „една от нас“...
... И днес, когато я открих отново
се върна сякаш оня чуден свят,
и всичко беше прелестно и ново...
... А спомените бяха с аромат!...
От този аромат, дори стените
попили бяха в дните със финес...
... Усещах го, макар да са разбити,
тук толкова илюзии до днес!...
22.11.2019.
© Коста Качев Todos los derechos reservados