20 mar 2012, 10:30

Старецът и реката 

  Poesía
814 0 7

СТАРЕЦЪТ И РЕКАТА

 

Тоя Дунав пред мене – за мене е тъмно море,

океанът на моя живот е реката пред мене,

моят рай, моят ад, нарисувани с туш от Доре,

и реалност, и стара легенда, и вечно съмнение...

 

Колко пъти в подмолите дунавски спущах и аз

гъста мрежа, но хващах ли нещо – не помня

и се връщах отчаян, додето дойде моят час,

и изпляска във мрежата риба.

И беше огромна!

 

И изплува от дъното сребърен речен марлин,

пенна диря повлече след себе си люспесто чудо.

И борбата започна.

Бе здрав насмоленият лин,

но двубоят над водната кипнала шир беше лудост.

 

Най-накрая го вързах за лодката. Бе победен.

А кървяха ръцете ми, стисках разсечени длани,

но не мислех за тях – звезден миг бе изтлелият ден,

в който хванах марлина.

Не, всъщност мечтата си хванах!

 

И тогава дойдоха акулите.

 

Бяха ли там,

или в тъмните мои кошмари акули живеят?

Откога в моя Дунав акули кръстосват?

Не знам!

Знам, че днес от мечтата оглозгани кости белеят.

 

И греба, и се питам в нощта: улових ли марлин,

или всичко бе сън и мираж – нереалност банална?

Може би съм сънувал, гребейки из Дунава син?

 

Но акулите – даже сънувани! – бяха реални...

 

© Валентин Чернев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Замислящо ....Харесах !
  • Много хубаво стихотворение!Поздравления!
  • Харесвам твоите стихове- като приказка, но жива, истинска, и малко тъжна...
  • Реката – символичен образ на живота; вечната борба на човека с акулите в него.

    Богатство от метафорични образи и внушения е тази творба.
    Буди размисли и вълнува...
    Привет!
  • Звучи много по мъжки, мисля си, дали и самият Х. не би го харесал?
  • Перфектно! Стих - мечта!
  • "Знам, че днес от мечтата оглозгани кости белеят."
    Много хубав стих!


Propuestas
: ??:??