Черно-белите ми снимки,
Цигарата, карираната риза,
Вързана небрежно на кръста.
Очите – с черната спирала,
Побрали цялата вселенска драма
На една наивна младост.
Черно-белите ми снимки
В старите прашни албуми.
Аз ли съм това? Мрачна и дръзка.
Кубинките, обърнатият дървен кръст,
Вените със следи от бръснача...
И очите с черната спирала.
Спомени от черно-белите времена,
Когато любовта беше живот или смърт,
Когато нямаше компромиси и баланси
И чувства в спектъра на сивите нюанси.
Помня, че бях на тринайсет. И не умрях.
После захвърлих карираната риза и цигарите.
Лека-полека забравих, че любовта е само една.
С времето свикнах с оттенъците и нюансите.
Настаних се удобно в сивия спектър,
Но понякога онази брутална балада
Разбива всичко улегнало в мен...
И се отварят старите кървящи рани,
Пръстите стискат посинелите вени.
Да, любовта е една. Също като смъртта.
© Ваня Накова Todos los derechos reservados