Старият Рак...
Морето дишаше смутено
света изпълнило със тътен
и всяка кипнала вълна
със ярост удряща брега
разбиваше се в образ смътен...
И с тия образи внезапни
Животът в ритъм неспокоен
объркан пъзел подреди
омесил “после” и “ преди”-
заливайки ме с дъжд прибоен...
С тъга залязващото слънце
за миг поспря- да се опомни
и освети една вълна,
а тя щастлива засия
и хукна да разправя спомени.
А щом пък Вятърът я хвърли
със смях в прибоя на скалите-
вълната като на шега
за миг превърна се в дъга
и цветовете си разсипа...
Дори след залеза остана
водата стихнала да свети,
а с отразена светлина
небето бе като луна,
като парад на цветовете...
И въздуха, събирал дълго
от светлините, бе прозрачен,
а галено от бризов лъх
морето бе стаило дъх-
и видим бе над него здрача...
Аз търсех в пясъка следите
от друго Време тъй далечно,
но на притихналия бряг
от старост понакуцващ Рак
(по-стар и от самата Вечност)
със дрезгав глас ме заговори:
-Така отдавна те очаквам.
Защо уплаши се сега?..
Нима дори не ме позна?..
Добре съм и не се оплаквам...
-О боже мой, познах те скъпи-
ти мойта Младост си самотна!
Оставих те на тоя бряг,
но днес аз искам си те пак
и с Миналото от Живота...
...Но бързо потъмня морето
оная светлина залезе,
закуца Рака заднешком
и сам пое към своя дом-
вълна го грабна и отнесе...
Коста Качев,
край Морето
© Коста Качев Todos los derechos reservados
Поздравления!