СВАСТИКА
-------------
Намерих дъно на гърне.
Глинена, прекрасна пластика.
Отдолу майсторски ръце
изобразили малка свастика.
Изпаднах в ужас от това.
Видях там знака на фашизма.
Живях във време онова...
Тъй учих го през комунизма.
Отворих старите книжа:
бележки, записки, тефтери...
И в Библията казва се така,
че “който търси, ще намери”.
Открих монета в каталог.
Отпред монархът със корона.
Отзад, същински аналог
на знака в моята находка.
Прочетох после онова,
написано за пояснение.
Коя е царската глава,
коя династия и поколение.
А със знака старите елини,
слънцето, разбрах, символизирали.
Векове преди Хитлер и Мусолини
за фашизъм и не подозирали.
© Ник Желев Todos los derechos reservados