4 oct 2008, 9:13

Светове (Съжалявам) 

  Poesía » Civil
1250 0 3
(посветено на Германия и нейните жители)

 

Съжалявам, аз нямам тъй сини очи.

Не парадирам с косата си руса.

През лятото не нося сандали с шал.

По-скоро бих ходила боса.

 

Съжалявам, чистачки не ме впечатляват,

не съм толкоз ‘höflich und nett’*.

А златисти обувки - Dolce&Gabbana

не са мой пръв приоритет.

 

Съжалявам, до вкъщи няма галерии

с творби на Рубенс, Дюрер, Рембранд...

А хотелът, в който ще спя тази вечер,

не е чак толкова „Grand”.

 

Съжалявам, музеи у нас също няма!

Но вашите антики са на тъй светъл фон.

Огледаш се малко, наляво-надясно...

Ах, колко изискан старчески дом!

 

Съжалявам, аз пуша само скъпи цигари.

Вашите не струват и цент.

И ако запаля една с кафето,

няма смисъл да ми правиш проблем.

 

Съжалявам, аз уиски не пия без лед,

а с кола е „леко” противно.

На шнапса му викам проста ракия,

а в нея не виждам нищичко дивно.

 

Не съм пила и бира с череши,

нито пък кола с мед.

Но няма проблеми. Пийте спокойно!

Нека подслаждат живота ви лек.

 

А после охранени, честити, засмени,

ще влезете в някой бутик.

От цветните стоки така заслепени

не ще ви прищракне дори и за миг....

 

Че някъде там, насред Praga StraBe*,

човечец все моли за няколко цента,

но вие виждате само табелата светла:

„Намаление десет процента.”

 

Аз съжалявам, че сме толкоз различни,

сякаш живеете на друга земя.

Но не съжалявам, че не съм като вас.

Това мога само да кажа сега.

 

 

 

*учтив и мил

            *търговската улица в Дрезден

© Мила Атанасова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Да ,факт е,че и това,както почти всичко в живота,(доколкото съм видяла от него де )си има две страни,но при цялата пропаганда за образование или работа в Германия,не е лошо понякога човек да бъде краен и да представи нещата от другата страна.Особено,когато ги е видял и се е разочаровал.Радвам се,че ви е харесало стихотворението
  • Хубав стих, наистина!!!
    Браво, миличко!
    Радва ме позицията ти,съжалявам, че си видяла неща, които са те разочаровали... макар, че монетата има две страни...
    Прегръдка!
  • Лъхна ме германски студ!
    Поздрави за стиха - прекрасен е!
Propuestas
: ??:??