11 mar 2008, 22:36

"Съдбата на един бездомник" 

  Poesía » Versos blancos
2114 0 7

               "Съдбата на един бездомник"

 

Той беше малко кученце и обичаше игрите,

но изгониха го от дома и се оказа сред колите.

Обичаше семейството, което го отгледа,

но когато го изгониха, не знаеше в кого да гледа.

В ръцете на съдбата на живота тъй суров,

той скиташе и молеше за мъничко любов.

Изтощен и гладен, той душеше ъглите

и губейки надежда, се криеше в мъглите.

Но тук таме се срещаха и хора със сърца,

даряваха го те с ласки от душа.

Подаваха му късче хляб и галеха го нежно,

а той им махаше с опашка и гледаше ги безнадеждно.

Но след време спря един камион

и навряха го в кутия тясна кат кашон.

                     Първи ден

Заведоха го в непознато място при събратя нови,

и ако не ги поиска никой, ще има правила сурови.

В клетка тясна, мръсна, с братя по съдба,

чакаха да дойде след нощта - деня.

                     Втори ден

И ето, че денят дойде

и някои кученца откриха нови домове.

Но други нямаха късмет

и за тях настъпи лош момент.

Те минаха през процедури разни

и мечтите им за поколения са вече празни.

                    Трети ден

И ето, мина нощ последна

и настъпи ден последен.

С надеждата последна

и сърце, туптящо за последно.

Но тихо влезе леличка една, добра и мила,

а нашият герой с надежда се засили.

Любовта проблясна на мига

и леличката взе го у дома.

 Но другарите му нямаха късмет!

Защото влезе мъж, облечен в бяло,

с инжекции и за всяко куче одеяло.

И тук ще сложа края и ще спра,

защото, както стана ясно, е настъпила смъртта.

© Мирка Ненкова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • много тъжно... разчувства ме ;(
  • БЛАГОДАРЯ ВИ!
  • самата картина е тъжна, стиха е хубав!
  • Стихотворението не е лошо - наситено е с идейна цялост,освен това има интересно разчупване на стиха с тези "Първи ден","Втори ден"... Въпреки че има някой грешки в ритъма и римата,но те са изцяло технически глупости. Прости ми за това,че съм кучка,но "не знаеше" се пише отделно. Като цяло е добре
  • Всъщност,дори и леличката не се появява в реалността.
    Хора,бъдете добри с тях-те също носят души,даже по-чисти от нашите!
    Поздрав!
  • Потресеме.Аз обичам животните и през целия си живот съм имала куче, затова ми е трудно като чета подобно стихотворение. Но е много хубаво, като стихотворение.
  • Тъжно е, но ми хареса.
Propuestas
: ??:??