(След Освобождението майката на Христо Ботев мизерства. Министър от българското правителство по онова време – който не е достоен да спомена името му – отказва пенсия на вдовицата, защото синът ú бил „вагабонтин”...)
В тъмата на робството
сякаш изгнил е
юнашкият корен на хан Аспарух,
та БЪЛГАРИН
с титла и власт
заявил е
за БОТЕВ, че бил „ВАГАБОНТИН” прочут!...
С калта на позора
петним не един път
свещената памет на славни дедù -
над костите свидни героят почитан
е бил поруган от безроден циник...
Безспорно
пресечна е гледната точка
от ценностна скàла,
мотиви,
морал... –
но тук иде реч за ИКОНА,
за БОТЕВ,
светилото
в сянка на зъл ятаган.
По нрав бил бунтовен
и с воля корава,
но с плам на сърцат
и възвишен поет,
и горестно плакал за своя побратим –
за Левски, увиснал на турско въже.
Войводата – буйна глава
непокорна –
не трае да хленчи
и гние в застой,
а хвърля се
с чета от храбри поборници
в лют и трагично величествен бой.
Но в пътя им
порти захлопват селяците,
спускат кепенци –
ни глъч, ни триумф,
не срещат ги празнично
с китки и хлябове...
А гинат момците от вражи куршум.
Потресен от робския страх,
примиреност
и воля превита на народ,
с надежда и блян наведнъж провалени
и виждайки вече напред
своя гроб,
мечтателят Ботев –
покрýсен, съсипан –
остава в Балкана смълчан
насаме
и скришом от четата
сълзи пролива
(та той е на възраст
все още момче...).
Не бяга смелчакът –
посреща изправен
смъртта си,
която предрекъл е в стих
и знае, че тя ще го стигне отрано –
не в старост,
не в сън под юргана завит...
А как би се чувствал такъв юначага
в безчестния днешен упадъчен век?
Дали би извикал
и гòрко заплакал
отново за малкия смазан човек?
О, сигурно този заклет Вагабонтин
би тръснал от гняв своя буен перчем,
би рипнал да брани
честта ни народна –
но мигар пък ние ще го разберем ?!...
Да, вече го честваме официално
с тържестен митинг,
с патетичен доклад,
но целият този джумбуш карнавален
не чини и колкото
в нозете му прахта...
© Димитър Луканов Todos los derechos reservados
Поздравявам те за това силно стихотворение - актуално и днес!