Какви са вашите норми?
Какъв е този морал?
Имат най-гнусните форми.
Разберете, вий сте провал!
Хайде тръгвайте вече,
ще ви гоним докрай.
Времето ваше изтече.
Стига толкова „дай“.
Кръволоци народни
ваща класа отмира.
За прогреса негодни -
май глава не увира.
В маскарад уродлив
от безкрайни лъжи,
тласка навика див,
а съвестта не тежи.
И в бурни игри
на глад и войни.
В огнен ад да гори
робът в своите дни.
Пушачна мръвка,
стръв за печалба
и хищника сдъвка
от плячката дялба.
Сказки за мир, свобода!
За всеки равни права!
Пред закона и пред света!
Да пасеш чиста, зелена трева!
Как с малко реформи
животът ще е по ноти
и с нови платформи
системата ще работи.
Лъжите крещящи
Омайват слабите глави,
a мисли пълзящи
Скърцат над човешки беди.
А народът все пречи.
Той е сляп и неук!
Върви по стъпките мечи -
пиян, в мухмурлук.
И всяка мъничка гнида
ще израстне в подлец.
Тя за себе си зида
най-луксозн дворец.
И кога господарят
намигне от пищения трон,
ще скочи глашатаят
от почернелия клон.
Ще изближе всяка тръпка,
подметките ще лъсне
и блаженната му трътка
С масло ще пръсне.
Но днес и утре за нас
са извор на борческа страст!
Непосилни чувства за вас!
Мръвки опити от власт.
Знайте знатни въшки,
предатели проклети,
с акъл башибозушки
и убийци на поети -
Надигне ли ръка
някоя порочна сила
със загладена куртка,
отвътре твар изгнила.
Ще усети пропастта
С масата задружна
ще потъне в яростта
и ще стане ненужна!
© Стоян Стоянов Todos los derechos reservados