Отвън донасям мир,
отвътре меч!
Отвън се усмихвам,
отвътре – милея в сърце.
Непроходни и диви,
бързотечно бълбукат, леят се,
неспирно танцуват
искрящи възрения –
моите съдбовни вълнения.
Кръщават, прекръстват ни
форми и драми,
в бита на раздора,
в коптора, на сламата –
“Слава” ù казват,
но кой ще разказва за влагата в плявата?
Ще си припомним топлия дъх на успеха,
торния мирис на душевен градеж.
Вън ли те прокудих, сърце,
как успях?
Аз не го искам, не желая да спя,
щом ти вилнееш в живост надгробна!
Стискам, притискам в гръдта си
ключа за портала –
сърдечната участ е там, ех, отвъд,
и калява, и дълго търпи, възхвалява.
Демиургът изписва те в страници вечни,
в степи безначални,
в сълзи, ту преливащи в райски реки,
ту безсърдечни.
Пристанал е смъртен,
застанал е жив и те гледа,
сякаш кокиче си, благуващо в миг!
Излитай към Слънцето,
спри да тъжиш,
политай към Слънцето!
Там ще кръжиш
в кръговратна лъчовност,
догде превъплътиш се в любовност.
Доближиш ли безкрилните, си полагаш окови,
мрак изгнива в тях,
още са втрисани, тъпкани,
подмолни и слузести,
студни покои.
Отлетях, отлетях,
покрих се с призвание,
с черупка от плодни листа,
без терзания.
Що каза ти, преди да забравиш:
Бавно умирам,
бавно разстилам се аз сред дъбравите,
корени пускам, корени късам –
под нечисти наследства ръцете си скръствам.
Не са сърца камъните,
втренчени смълчано в деня, изплетен с песни,
не са сърца и нито камъни,
необикнатите, скрити в греха –
те са наши семена и ще ни търсят там,
където крием погрознялата си същност.
Елате тук, деца и времена отречени,
и с разноцветна красота дарете ни.
Нозете ни, нозете ни крепете,
ръцете ни, ръцете въздигнете,
да ходят в милост и да вършат мир.
Добре е в душите си да пазим пламък,
свит като в пашкул, но ярък, жарък
и непобедим.
© Илия Величков Todos los derechos reservados