28 mar 2007, 23:10

СЪВЕТ КЪМ БАСНОПИСЦИТЕ 

  Poesía
540 0 4

СЪВЕТ КЪМ БАСНОПИСЦИТЕ

в памет на Милети Николов –

поет-сатирик и баснописец от гр. Кюстендил

 

Хей, баснописци! Ето ме, привет!

Сега ме гледате безлично, знам.

От никого не искате съвет,

но въпреки това ще ви го дам!

 

Не пишете вие в свойте басни

само за животни тревопасни,

а с много воля, смелост, дързост, чест

ръкави запретнете още днес!

 

И напрегнете здрави мишници,

пишете басни и за хищници!

Насочвайте вий своите стрели

към хищни вълци, лъвове, орли!

 

Не по разни дребни буболечки;

по калинки, мравки и светулки,

а по едрите и страшни мечки,

по лисици хитри, невестулки!

 

Стреляйте от своето стрелбище

не на халост и не на посоки,

не само по постовете нисши,

стреляйте по постове високи!

 

Недъзите разобличавайте –

рушвети, алчност, подлост, връзки!

Знам, трудно е, не се предавайте,

бъдете силни, бойки, дръзки!

 

Воювайте без страх със злото,

калявайте вий своето перо

във огъня на битките, защото

животът ни не може без Добро!

 

Бъдете верни на народа свой,

за Правдата бъдете вий борци!

И знайте – ще ви уважава той,

щом доблестни и честни сте творци!

21. 02 1989 г.

Кюстендил

 

© Емил Манов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??