1 mar 2019, 0:20

Ти помниш ли... 

  Poesía » Odas y poemas
368 2 7

 

- Ти помниш ли дните, безсънните нощи -

на твоето дълго дежурство без смяна?

- Не беше то вчера, но помня ги още -

и силната болка по теб изживяна!

 

- А помниш ли още, как аз ти се молех:

"Ела да ме стоплиш, не мога да мигна"!

- Ти кашляше лошо, при пристъпа страшен,

аз идвах при тебе - глава да ти вдигна.

 

- Лежах във леглото - сама, изоставена.

За помощ се молех на тебе, на Бога!...

- При тебе бях, Надке, не беше забравена...

И песничка пях ти, доколкото мога..

 

Край тебе си правех легло от креслата...

Додето дежурех - децата ни спяха...

Изпращах молитви към Бог в небесата,

а денем очите за сън ме боляха!...

 

- Ти имаше много голямо имане...

цветята в градината... дрехи, килими.

Какво да ги правя? Кому да останат?...

А твоите песни градски любими?...

 

- Пази ги за спомен!... Ще помниш и дните

с дежурствата нощни край мене,  без смяна,

безмълвните устни, сълзите в очите,

челото ми росно, коса разпиляна.

 

- Дори и да искам... Едва ли ще мога...

от първия миг те обикнах - до края -

с любов безусловна, дарена от Бога...

Такава любов на Земята не зная!

 

- За мен да не жалиш самотен в нощта!...

Спомни си как мило те срещах със песен,

когато прибираше се вечерта!...

Животът със песен е всякога лесен!...

 

Януари 2001 - май 2002

 

 

 

 

 

 

© Иванъ Митовъ Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Благодаря за прочувствения коментар, Венета!
  • Драматично и едновременно истинско! Хареса ми и диалогичната форма, и изчистеният изказ, и нежната песенност - но онова, което грабва и затрогва в това стихотворение, е усещането за човечност - за реална болка, обич и себепреодоляване. Докосва! Поздравления за написаното!
  • Сърдечно благодаря на Гавраил, Василка, Ангелче, Ирина, Меги за хубавите коментари! Благодаря за добрите души и сърца, които имате. На всички ви желая здраве, щастие и успехи!
  • Насълзиха ми се очите... Прекрасно пресъздадени спомени.
  • Тъжни спомени в много перфектен стих!Побрал си цяла житейска история,Иване!А човек без спомени сякаш не е живял...
  • Болезнени спомени, никога не се забравят!
  • Красиви чувства и тъга.Спомените винаги ще ни спохождат.
Propuestas
: ??:??