Някога, в недалечни времена,
така беше в нашата страна -
монументи всякаква рода
строяха с парите на народа.
Събличаха от потният му гръб
по риза всеки път.
Да построи един монумент
даваше и безплатен трудоден,
още ,,Съботник" за тая машинация,
за капак - в неделя на манифестация.
Първенци тогава монументи градиха,
едни градиха, други рушиха!?
Параклиси, черкви, джамии, синагога,
всички тези храмове на Бога,
срутиха ги или ги взривиха!
А, поповете? Тях в Белене затриха.
Тези наши, родни безхаберници
направиха от народа ни неверници.
Днес фалшиви патриоти родни,
платени от чужди наглеци, безродни,
непрестанно ходят, скачат, лаят,
искат всички монументи да запазят,
без да е еня тая дружина,
че години нашата, мила Родина
е грабена от тия чужди айдуци
заедно с нашите тогавашни боклуци.
Това е дереджето сега тука -
народът е орел, рак и щука,
силен вятър горе във висините
вее на бял кон всите.
А, патриотите? Те на запад възират,
щом в подскачането келепир не намират!?
© Никола Яндов Todos los derechos reservados