Трамвай желание
... И беше утро... Тъпкан бе трамвая...
А пътниците сънени, сърдити,
но на кого и за какво- не знаят,
все още във кошмара на нощите...
И блъскат се, ругаят и проклинат,
и крив им е светът сега по право
опитвайки се по-напред да минат,
или за нещо да се хванат здраво.
А някаква тревожност във трамвая
с невидими послания разлъчва
и бавно нагнетява се в оная
враждебност, със която ги облъчва...
И тъй ще е напрегнато до края,
и все така ще пъплят по маршрута,
но ето: Тя качи се във трамвая
и всичко промени се за минута...
... Една Жена: и млада, и красива
дошла като от приказка вълшебна,
но истинска Жена, със плът игрива,
от този Свят, а с образ от легенда.
Тя бе от тия, дето неизбежно
от първи поглед грабват те изцяло
и беше алармиращо небрежно
покрила с дрехи знойното си тяло:
със къса блузка, гол ѝ бе корема,
с красив загар на бронзова монета,
а пъпът ѝ бе център на Вселена-
загадъчно-примамна за мъжете!...
И всеки, който от жени разбира,
и имал шанс да бъде във трамвая-
там първо жадно погледа си спира
и дълго, тъй по мъжки, си мечтае...
... А после продължава и надолу
към зоната за него забранена,
но във фантазията си: на голо
отива чак до края на корема...
С понятна завист гледаха жените
(такава хубост- да ти окривее!),
но всяка си представяше в мечтите,
как влиза във трамвая като нея...
... И се смени тревожното послание
облъчващо необяснимо хората,
и продължиха със Трамвай желание
забравили: досадата, умората...
Коста Качев,
15.02.2014.
© Коста Качев Todos los derechos reservados