Трптих: Моряци...
1.
От умора тялото боли
и душата стене уморена-
боже мой, сега дали
има край Стихията под мене!..
Чак до хоризонта е вода,
но след него пак е тя- водата...
Само от вода ли е Света?..
Сушата?..Не е ли тя оттатък?..
Не!..И там е пак вода!...
И Живота даже ми тежи,
но мечтата като птица лека
цяла нощ безсънна ще кръжи
за да търси към брега пътека...
2.
От Вятъра в моретата
лицата загрубяха,
ръцете от въжетата
с мазоли отмаляха,
плътта ни като чирози
вълните осолиха...
Душите на илюзии
и път – не се наситиха...
3.
А тоя Свят открит е от Моряците
и всичките познати брегове
зловещо се белязани със знаците
на бели кости в общи гробове...
Жестоко право пада се на Първите –
светът да носи техни имена,
но да живеят не с връстниците си,
а в паметта на други времена!..
...едно време в Пасифика
© Коста Качев Todos los derechos reservados